Standard formare

 

 

HOTARĀRE Nr. 12 din 7 septembrie 2007

pentru aprobarea Standardului de formare a mediatorului

EMITENT: CONSILIUL DE MEDIERE

PUBLICATA ĪN: MONITORUL OFICIAL NR. 713 din 22 octombrie 2007

Ultima actualizare: Hotararea nr. 963/2008 privind modificarea Standardului de formare a mediatorului, aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 12/2007

 

Īn baza Procesului de consultare cu membrii organizatiilor din domeniul medierii, desfasurat īn perioada 1 iulie - 5 septembrie 2007, a proiectului de Standard de formare elaborat si adoptat de Consiliul de mediere prin

Hotarārea nr. 8 din 1 iulie 2007, īn temeiul art. 9 alin. (2), art. 20 lit. b) si al art. 71 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, Consiliul de mediere adopta prezenta hotarāre.

 

ART. 1

Se aproba Standardul de formare a mediatorului, prevazut īn anexa care face parte integranta din prezenta hotarāre.

ART. 2

Prezenta hotarāre intra īn vigoare la data publicarii īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.

Presedintele Consiliului de mediere,

Anca Elisabeta Ciuca

Bucuresti, 7 septembrie 2007.

Nr. 12.

 

ANEXA

STANDARDUL DE FORMARE A MEDIATORULUI

 

CAPITOLUL I

Introducere

ART. 1

Calitatea de mediator se dobāndeste īn conformitate cu dispozitia art. 7 lit. g) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, denumita īn continuare Lege, prin autorizarea de catre Consiliul de mediere a persoanelor care īndeplinesc conditiile prevazute la art. 7 lit. a) - f) din Lege.

ART. 2

Īn conformitate cu art. 7 lit. f) din Lege, conditia necesara īn vederea autorizarii este absolvirea cursurilor pentru formarea mediatorilor, īn conditiile legii, sau a unui program postuniversitar de nivel master īn domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere.

ART. 3

(1) Formarea profesionala a mediatorilor se asigura prin organizarea de cursuri de catre furnizori de formare autorizati conform legislatiei īn materia formarii profesionale a adultilor si de catre institutiile de īnvatamānt superior acreditate.

(2) Īn toate cazurile, formarea profesionala trebuie sa asigure dobāndirea competentelor profesionale prevazute de Standardul ocupational al mediatorului, prin organizarea de cursuri de specialitate.

ART. 4

(1) Formarea profesionala a mediatorilor se finalizeaza cu un examen de absolvire, organizat in conformitate cu hotarārile adoptate de Consiliul de mediere.

(2) Īn urma absolvirii examenului, se elibereaza un certificat de absolvire īnsotit de un "Supliment descriptiv al certificatului", īn care se precizeaza competentele profesionale dobāndite si numarul de ore de pregatire, īn

conformitate cu cerintele de continut ale programelor de formare.

ART. 5

Certificatul de absolvire atesta absolvirea cursurilor de formare a mediatorilor, certifica dobāndirea competentelor profesionale ca mediator, conform Standardului ocupational al mediatorului, si reprezinta documentul prin care se īndeplineste dispozitia art. 7 lit. f) din Lege īn vederea autorizarii ca mediator.

ART. 6

(1) Institutiile de īnvatamānt superior acreditate, care organizeaza cursuri de nivel master īn domeniul medierii, vor evidentia clar si distinct īn cadrul cursurilor pe care le desfasoara care este numarul de ore si continutul programului de formare a mediatorilor, cu respectarea conditiilor de calitate adoptate prin hotarārile Consiliului de mediere si a Standardului de formare a mediatorilor.

(2) Pentru programele de formare a mediatorilor incluse īn cursuri de nivel master acreditate, institutiile de īnvatamānt superior se supun acelorasi reguli de avizare, evaluare, examinare si control stabilite prin hotarārile Consiliului de mediere pentru furnizorii de formare, mai putin autorizarea prevazuta de cadrul legal īn domeniul formarii profesionale a adultilor.

ART. 7

Īn vederea asigurarii calitatii cursurilor organizate pentru dobāndirea competentelor ca mediator, īn conformitate cu art. 9 alin. (2) din Lege, programele de formare īn domeniul medierii vor fi īntocmite pe baza

criteriilor cuprinse īn standardul de formare elaborat de Consiliul de mediere si vor fi avizate īn prealabil de catre acesta.

ART. 8

(1) Īn conformitate cu Legea, Consiliul de mediere va aviza toate programele de formare a mediatorilor, precum si programele postuniversitare de nivel master īn mediere.

(2) Avizul pentru toate programele de formare a mediatorilor se obtine conform art. 51 si 52 din Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului de mediere.

ART. 9

(1) Īn cazul furnizorilor de formare, dupa obtinerea avizului Consiliului de mediere pentru programul de formare a mediatorilor, acestia se vor adresa comisiilor de autorizare si vor urma procedurile prevazute de cadrul legal din domeniul formarii profesionale a adultilor, īn vederea autorizarii.

(2) Conform clasificarii cuprinse la art. 5 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, programele de formare profesionala a mediatorilor se īncadreaza la categoria programelor de specializare.

ART. 10

(1) Īn cazul furnizorilor de formare autorizati, programul de formare se va finaliza cu organizarea unui examen īn conditiile art. 18 alin. (1), al art. 31 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se va elibera certificatul de absolvire cu recunoastere nationala, care are regimul actelor de studii.

(2) Certificatul este īnsotit de "Suplimentul descriptiv al certificatului", īn care se precizeaza competentele profesionale dobāndite, conform dispozitiilor art. 4 din Metodologia certificarii formarii profesionale a adultilor, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 501/5.253/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 11

Furnizorii de formare autorizati vor fi īnregistrati de catre Consiliul de mediere īn tabloul acestora, conform art. 20 lit. d) din Lege.

 

CAPITOLUL II

Scopul standardului de formare a mediatorilor

ART. 12

Scopul standardului de formare a mediatorilor este stabilirea setului de criterii si proceduri privind programele de formare a mediatorilor īn vederea aplicarii dispozitiilor Legii pentru īndeplinirea cerintelor minimale prin care sa se asigure dobāndirea competentelor profesionale ale mediatorilor, īn conditiile legii.

ART. 13

(1) Dupa absolvirea cursurilor de formare initiala avizate de Consiliul de mediere, mediatorii se pot specializa pe domenii.

(2) Standardul de formare a mediatorilor se va completa cu competente specifice, pe masura ce domeniile de specializare vor fi identificate.

 

CAPITOLUL III

Principii

ART. 14

Prezentul standard reflecta principiile medierii care se vor regasi īn programul de formare, respectiv:

a) participarea voluntara;

b) confidentialitatea;

c) neutralitatea si impartialitatea mediatorului;

d) autodeterminarea partilor;

e) acceptul īn cunostinta de cauza.

ART. 15

Īn vederea pregatirii si sustinerii programului de formare, se recomanda formatorilor consultarea Standardului ocupational al mediatorului, a Codului etic al mediatorului si a Legii.

ART. 16

Programele de formare profesionala cuprind cel putin urmatoarele elemente:

a) obiectivele programului de formare profesionala exprimate īn competentele profesionale ce urmeaza a fi dobāndite;

b) durata de pregatire pentru realizarea obiectivelor propuse;

c) numarul minim si maxim de participanti pentru un ciclu sau o serie de pregatire;

d) calificarea persoanelor cu atributii de instruire teoretica si practica, denumite īn continuare formatori;

e) programa de pregatire;

f) mijloacele si metodele prin care se asigura transmiterea si asimilarea cunostintelor si formarea deprinderilor practice necesare ocupatiei respective;

g) dotarile, echipamentele si materialele necesare formarii;

h) procedura de evaluare īn conformitate cu obiectivele specifice programului de formare profesionala.

 

CAPITOLUL IV

Continutul standardului de formare a mediatorilor

ART. 17

Prezentul standard de formare a mediatorilor are urmatorul continut:

a) cerinte structurale privind programul de formare a mediatorilor;

b) cerinte privind continutul programului de formare a mediatorilor;

c) prevederi referitoare la dotari si echipamente;

d) cerinte privind resursele umane cu atributii īn pregatirea mediatorilor, respectiv formatori, examinatori si experti īn comisiile de autorizare si evaluare a furnizorilor de formare;

e) proceduri de īnregistrare a formatorilor, examinatorilor si expertilor.

 

CAPITOLUL V

Structura programului de formare a mediatorilor

ART. 18

Programul de formare a mediatorilor poate sa īnceapa numai dupa ce a fost avizat de catre Consiliul de mediere si autorizat conform legislatiei din domeniul formarii profesionale a adultilor sau acreditat conform legii, dupa caz.

ART. 19

 

(1) Programele de formare a mediatorilor propuse de furnizorii de formare dureaza cel putin 80 de ore, in care formatorii sunt in contact direct cu participantii, si acopera in mod obligatoriu continutul recomandat de prezentul standard. 
(2) Furnizorul de formare si echipa de formatori isi asuma programul de formare, pentru care propune o structura unitara si coerenta, asigurand corelarea dintre teorie si practica. 
(3) In cadrul fiecarei discipline din programul de formare, formatorul care sustine partea teoretica se va implica si in partea practica pentru dobandirea abilitatilor corespunzatoare prevazute de Standardul ocupational al mediatorului. 
(4) Fiecare program de formare este coordonat de catre un formator principal. 
(5) La finalul fiecarui program de formare, furnizorul de formare care organizeaza cursurile elibereaza certificate de participare pe care se mentioneaza in mod obligatoriu: perioada de desfasurare a cursului, locatia, formatorii, disciplinele cursului si numarul de ore aferent acestora.

 

ART. 20

Formatul programului trebuie sa raspunda simultan urmatoarelor cerinte:

(1) Programul de formare este structurat pe discipline sau pe module cuantificate īn credite transferabile si acopera toate competentele incluse īn Standardul ocupational al mediatorului;

(2) Programul zilnic dureaza minimum 3 ore si nu poate depasi 8 ore, inclusiv pauzele. Timpul īnsumat al pauzelor este de maximum 2 ore.

 

(3) Examinarea, interviurile, lucrarile solicitate eventual de formatori cursantilor, precum si alte activitati care nu se inscriu in prevederile art. 19 alin. (1) nu sunt incluse in orele destinate cursului de formare, iar timpul afectat acestora nu se ia in considerare la calculul orelor programului de formare.

 

(4) Programul de formare a mediatorilor se desfasoara, de regula, īn etape de cāte 5 zile consecutive.

(5) Programul de formare a mediatorilor se īncheie īn termen de 90 de zile calendaristice, inclusiv examinarea.

(6) Programul de formare a mediatorilor contine minimum 70% exercitii practice si maximum 30% din timp este alocat pentru elemente de teorie.

ART. 21

Īn cazul īn care programul de formare a mediatorilor nu se desfasoara īn format consecutiv de timp, acesta trebuie sa se īnscrie īn urmatorul cadru:

a) timpul unei sesiuni de instruire este de minimum 3 ore;

b) programul complet de formare a mediatorilor se īncheie īn termen de 90 de zile calendaristice, inclusiv examinarea.

ART. 22

Materiale suport de curs

(1) Furnizorii de programe de formare a mediatorilor vor elabora materialele de curs īnainte de īnceperea programului de formare.

(2) Furnizorii de programe de formare a mediatorilor trebuie sa puna la dispozitia fiecarui participant suportul de curs/manualul cursului, precum si alte materiale necesare bunei desfasurari a cursului.

(3) Furnizorul de formare va specifica autorul si proprietarul manualului de formare si ai oricarui material utilizat pe perioada formarii.

ART. 23

Numarul maxim de participanti pe grupa de formare este de 24.

ART. 24

Metodele de instruire trebuie sa ajute cursantii sa īnvete sa aplice cunostintele teoretice si sa īsi dezvolte abilitatile cuprinse īn Standardul ocupational al mediatorului.

ART. 25

(1) Programul de formare a mediatorilor trebuie sa includa metode de instruire variate, dintre care urmatoarele sunt minim obligatorii:

- prezentarea;

- discutii īn grup;

- simulari sau demonstratii;

- jocuri de roluri.

(2) Formatorii sunt īncurajati sa includa īn materialele ce se distribuie participantilor:

- exercitii scrise;

- studii de caz;

- materiale multimedia.

ART. 26

Evaluarea programului de formare a mediatorilor

(1) Furnizorul programului de formare a mediatorilor va prezenta īn documentatia pentru avizare formele si modalitatile de evaluare a programului.

(2) Modalitatile de evaluare propuse vor urmari evaluarea continutului, procesului de formare, organizarii cursurilor, prestatiei formatorilor, experientei dobāndite pe parcursul instruirii de catre participantii la procesul

de formare etc.

(3) Furnizorul programului de formare a mediatorilor va preciza īn documentele īnaintate spre avizare Consiliului de mediere cine face evaluarea (participantii īn program, formatorii etc.), precum si instrumentele de

evaluare.

ART. 27

(1) Consiliul de mediere poate solicita furnizorilor de formare copii ale evaluarilor īn termen de un an de la finalizarea programului.

(2) Documentele referitoare la evaluare solicitate de Consiliul de mediere vor fi puse la dispozitia acestuia de catre furnizorul programului de formare a mediatorilor īn termen de maximum 14 zile calendaristice de la

solicitare.

(3) Īn cazul īn care un furnizor refuza sa puna la dispozitia Consiliului de mediere documentele solicitate referitoare la evaluare, Consiliul de mediere poate dispune masuri care sa conduca la sanctionarea furnizorului

respectiv.

ART. 28

Un formator nu poate sa supravegheze simultan mai mult de 5 participanti īn roluri de mediator.

ART. 29

(1) Formatorii trebuie sa respecte programul si sa fie prezenti pe īntreg parcursul disciplinelor pe care au fost desemnati sa le sustina.

(2) Participantii trebuie sa fie prezenti pe īntreaga durata a programului de formare a mediatorilor.

(3) Īn cazuri exceptionale, acestia pot lipsi cu acordul formatorului, dar nu mai mult de 10% din timpul total al programului.

ART. 30

La finalul programului de formare a mediatorilor, formatorii pot evalua performanta participantilor si pe baza de documente scrise, indicānd ariile īn care acestia au demonstrat īnsusirea conceptelor de baza si capacitatea de

a performa ca mediator, precum si pe cele īn care, īn opinia formatorului, sunt necesare īmbunatatiri.

ART. 31

Examinarea participantilor

(1) Absolvirea cursurilor de formare īn vederea autorizarii pentru dobāndirea calitatii de mediator conform prevederilor art. 7 lit. f) din Lege se face prin examinare, cu respectarea cadrului legal privind formarea adultilor pe cale formala finalizata cu certificat de absolvire cu recunoastere nationala sau a prevederilor privind organizarea programelor postuniversitare de nivel master, dupa caz.

(2) Īn cazul structurarii programului de formare a mediatorilor pe module cuantificate īn credite transferabile, se va organiza examinarea participantilor pentru fiecare modul.

(3) Participantii la programele de formare a mediatorilor sustin examene de absolvire la terminarea stagiilor de pregatire.

(4) Examenul de absolvire reprezinta un set de probe teoretice si practice prin care se constata dobāndirea competentelor de mediator.

(5) Examinarea va urmari sa determine gradul īn care persoana examinata este capabila sa īndeplineasca competentele prevazute īn Standardul ocupational al mediatorului.

(6) Examinarea va include īn mod obligatoriu cel putin o modalitate prin care persoanei examinate i se vor testa abilitatile practice ca mediator (de exemplu: simulare mediere total sau partial, īntrebari din care sa rezulte

reactia īn anumite situatii etc.).

(7) Īn cazul organizarii programului de formare a mediatorilor pe module, verificarea abilitatilor se va face la finalul fiecarui modul. Īn situatia īn care cursantul participa la toate modulele constitutive ale cursului, furnizorul trebuie sa organizeze si un examen final.

(8) Modalitatea de verificare a abilitatilor face parte integranta din examinare si din programul de formare si va fi inclusa īn documentatia necesara avizarii acestuia, indiferent de forma programului prevazuta de Lege.

(9) Īn cazul īn care nu se asigura de catre furnizorul de formare verificarea abilitatilor, acesta va specifica situatia īn documentatia de avizare a programului si va propune modalitatea de realizare a acestei cerinte.

ART. 32

(1) Examenul de absolvire a modulului sau examenul final de absolvire a programului de formare a

mediatorilor se organizeaza īn cel mult 30 de zile de la data finalizarii modulului, respectiv a cursului de

formare.

(2) Cursantul care nu a fost declarat admis la examenul de absolvire a modulului, respectiv la examenul final de absolvire a programului de formare a mediatorilor, se poate īnscrie la o alta sesiune de examinare īntr-un

interval de maximum 6 luni, īn aceleasi conditii stabilite de furnizorul de formare.

ART. 33

Īn cazul īn care furnizorul de formare nu organizeaza examen īn timpul dorit de participant, acesta se poate adresa altui furnizor de formare autorizat care organizeaza examen de absolvire a cursului de formare a mediatorilor.

ART. 34

Certificarea

(1) Furnizorul de programe de formare profesionala a mediatorilor elibereaza persoanei care a promovat examenul un certificat de absolvire cu recunoastere nationala.

(2) Certificatele de absolvire cu recunoastere nationala sunt tiparite de institutiile abilitate īn domeniul formarii adultilor sau ale īnvatamāntului postuniversitar, dupa caz, īn conformitate cu legislatia īn domeniu, si

au regimul actelor de studii.

(3) Certificatele de absolvire cu recunoastere nationala se elibereaza īnsotite de o anexa denumita "Supliment descriptiv al certificatului", īn care se precizeaza competentele profesionale dobāndite.

(4) Īn cazul programelor de formare profesionala a mediatorilor structurate pe module, la terminarea fiecarui modul, dupa sustinerea examenului de absolvire a modulului, se elibereaza certificat de absolvire a modulului

respectiv, cu mentionarea competentelor profesionale dobāndite, cuantificate īn credite transferabile. Dupa absolvirea examenului final se elibereaza si certificatul de absolvire cu recunoastere nationala, īnsotit de "Supliment descriptiv al certificatului".

 

CAPITOLUL VI

Continutul programului de formare a mediatorilor

ART. 35

Programa de pregatire pentru fiecare program de formare a mediatorilor se va īntocmi de catre furnizorii de formare īn conformitate cu cerintele de continut al programului de formare cuprinse īn prezentul standard.

ART. 36

Īn vederea autorizarii programului de formare a mediatorilor, inclusiv a celor incluse īn programe postuniversitare de nivel master īn domeniul medierii, este obligatorie avizarea programei de pregatire de catre Consiliul de mediere. Avizul este anterior solicitarii de autorizare sau acreditarii si īnceperii programului.

ART. 37

Continutul programului de formare a mediatorilor trebuie sa includa urmatoarele elemente ale teoriei si practicii medierii:

1. Teoria si analiza conflictelor:

- durata: 16 ore;

- obiectiv: la finalul cursului participantii sunt capabili sa identifice aspectele generale si particulare ale conflictului si sa recunoasca diferitele modalitati de interventie;

- subiecte care trebuie minimal incluse:

a) definire, tipuri si raspunsuri īn conflict;

b) elemente de dinamica a conflictelor;

c) elemente de analiza conflictelor.

2. Rezolvarea alternativa a disputelor:

- durata: 8 ore;

- obiectiv: la finalul cursului, participantii au īnteles particularitatile rezolvarii unei dispute bazate pe interese si pot face diferenta dintre mediere si alte metode de rezolvare a disputelor;

- subiecte care vor trebuie minimal incluse:

a) continuumul rezolvarii disputelor;

b) metode de rezolvare alternativa a disputelor (prezentare, comparatii, rolul celei de-a treia parti, diferenta dintre mediere si alte forme de interventie, rezolvarea bazata pe interese).

3. Mediere:

- durata: 48 de ore.

3.1. Teoria si practica medierii:

- obiectiv: la finalul cursului participantii au dobāndit cunostinte privind cadrul conceptual necesar īntelegerii si aplicarii medierii si si-au dezvoltat abilitati de analiza de oportunitate privind utilizarea acestei metode pentru rezolvarea unei dispute;

- subiecte care trebuie minimal incluse:

a) definirea medierii;

b) principiile medierii;

c) rolul mediatorului;

d) drepturile partilor;

e) avantajele/dezavantajele medierii;

f) stiluri, tipuri de mediere si tipuri de mediatori.

3.2. Procesul de mediere:

- obiectiv: la finalul cursului participantii au dobāndit cunostintele necesare privind procesul de mediere si si-au dezvoltat abilitati pentru a pregati si a conduce sedinta de mediere;

- programul de formare trebuie sa asigure ca fiecare cursant sa participe cel putin de doua ori in exercitii in care parcurge complet rolul de mediator si sa acopere cel putin urmatoarele subiecte:

a) etapele procesului de mediere:

a1) acordul de a media si pregatirea sesiunii de mediere;

a2) prezentarea procesului de mediere si stabilirea regulilor;

a3) identificarea problemelor;

a4) explorarea intereselor si problemelor;

a5) generarea de optiuni;

a6) īncheierea acordului;

a7) īncheierea sesiunii de mediere;

b) tehnici:

b1) construirea īncrederii si mentinerea echilibrului īntre parti, depasirea impasului etc.;

b2) utilizarea si organizarea de īntālniri separate;

c) abilitati de comunicare:

c1) comunicare verbala si nonverbala;

c2) ascultare activa;

c3) bariere de comunicare īn conflict;

c4) formularea īntrebarilor;

c5) reformulare si clarificare;

 

c6) asertivitate.

 

3.3 Etica mediatorului:

- obiectiv: la finalul cursului participantii cunosc principiile etice pentru a decide īn cunostinta de cauza cu privire la procesul de mediere si au abilitati pentru a-si mentine pozitia de neutralitate si impartialitate ca mediatori;

- subiecte care trebuie minimal incluse:

a) impartialitate, neutralitate, evitarea conflictului de interese;

b) autodeterminarea partilor;

c) confidentialitatea;

d) coduri de conduita;

e) prevederi legale privind respectarea eticii.

4. Organizarea activitatii mediatorilor:

- durata: 8 ore;

- obiectiv: la finalul sesiunii participantii cunosc modul de organizare a activitatii de mediator si au abilitati de redactare si gestionare a documentelor cerute de Lege referitor la activitatea mediatorului;

- subiecte ce trebuie minimal incluse:

a) Legea nr. 192/2006 si atributiile Consiliului de mediere;

b) redactarea de acorduri/contracte conform cerintelor Legii nr. 192/2006;

c) gestionarea documentelor referitoare la cauzele īn care a mediat;

d) confidentialitatea conform prevederilor legale care vizeaza activitatea mediatorului;

e) raspunderea profesionala si forme de protectie.

ART. 38

Programul de formare a mediatorilor trebuie sa asigure conditiile pentru dobāndirea competentelor mediatorului, conformāndu-se urmatorului cadru:

a) formatorii care supravegheaza rolurile de mediator sunt mediatori autorizati si fac dovada īndeplinirii conditiilor prevazute īn prezentul standard;

b) personalul didactic care desfasoara activitati didactice teoretice si practice īn cadrul programelor postuniversitare de nivel master, īn care sustine teme/discipline din programul de formare a mediatorilor, trebuie sa fie īnregistrat ca formatori, respectiv ca examinatori īn conditiile art. 40 - 47 din prezentul standard.

ART. 39

Dotari si echipamente

(1) Dotarile trebuie sa fie īn numar suficient, la calitatea necesara si īn stare de functionare, putānd fi:

a) echipamente de prezentare de tip: tabla, flipchart, calculatoare, retro/videoproiectoare, aparatura video/TV etc.;

b) materiale demonstrative de tip: planse, casete video, software specializat etc.

(2) Furnizorul de formare va asigura desfasurarea cursurilor īntr-un spatiu adecvat ca dimensiune si mod de organizare, astfel īncāt sa permita accesul participantilor la pregatirea teoretica si dobāndirea abilitatilor.

(3) Spatiul necesar pentru desfasurarea cursurilor de formare este de minimum 2 mp pentru fiecare participant, respectiv de minimum 48 de mp pentru o grupa de 24 de persoane.

 

CAPITOLUL VII

Formatori, examinatori si experti īn comisiile de autorizare a furnizorilor de formare

ART. 40

Formatorii care īndeplinesc cerintele Standardului de formare a mediatorilor vor fi īnregistrati īn Tabloul formatorilor īn domeniul medierii, cu mentiunea formator debutant sau formator principal.

ART. 41

(1) Consiliul de mediere īntocmeste si actualizeaza lista expertilor care evalueaza programe ale furnizorilor de formare, precum si lista examinatorilor de competente.

 

(2) Expertii evaluatori si examinatorii sunt inscrisi in Tabloul examinatorilor si evaluatorilor prin hotarare a Consiliului de mediere, fiind desemnati dintre formatorii inscrisi in Tabloul formatorilor in domeniul medierii, cu mentiunea «formator principal».

(3) Pentru a participa in comisiile de examinare, examinatorii sunt desemnati prin hotarare a Consiliului de mediere dintre examinatorii inscrisi in Tabloul examinatorilor si evaluatorilor, conform Regulamentului de organizare a examenului de absolvire. 

(4) Pentru evaluarea programelor de formare si a furnizorilor care propun aceste programe, Consiliul de mediere desemneaza prin hotarare evaluatori dintre cei inscrisi in Tabloul examinatorilor si evaluatorilor.

 

ART. 42

Programele de formare organizate de catre furnizorii de formare autorizati se vor realiza numai cu formatori īnregistrati īn Tabloul formatorilor īn domeniul medierii, dintre care minimum un formator principal.

ART. 43

Poate fi īnregistrata ca formator īn domeniul medierii cu mentiunea "formator debutant" persoana care īndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

 

a) este mediator autorizat in conditiile Legii si exercita profesia in una dintre formele prevazute de Lege;

 

b) are experienta īn domeniul medierii de minim 3 ani;

c) are minimum 80 de ore de pregatire īn domeniul conflictelor, incluzānd īn mod obligatoriu un curs de mediere de minimum 40 de ore;

d) a actionat ca mediator īn minimum 25 de cazuri, documentate;

e) are pregatire īn domeniul formarii adultilor, conform legislatiei īn vigoare.

ART. 44

 

Pentru a fi inregistrata ca formator cu mentiunea «formator principal», persoana care solicita inregistrarea trebuie sa faca dovada indeplinirii cumulative a urmatoarelor cerinte suplimentare fata de art. 43 din prezentul standard: 
a) a avut atributii de elaborare pentru cel putin un program de formare de mediatori; 
b) a participat la elaborarea a cel putin unui manual/suport de curs pentru formarea mediatorilor; 
c) a participat ca formator in cel putin 3 cursuri complete de formare a mediatorilor; 
d) are minimum 240 de ore de activitate ca formator in cursuri de formare a mediatorilor; 
e) are minimum 40 de ore de pregatire in domeniul conflictelor, suplimentar fata de pregatirea ca formator debutant; 
f) a format in cadrul cursurilor de formare a mediatorilor minimum 60 de persoane.

 

ART. 45

 

(1) Inregistrarea ca formator, formator principal, examinator, evaluator se face pentru o perioada de 4 ani. 
(2) In vederea inregistrarii, persoanele interesate vor depune la Consiliu o cerere la care sunt atasate documentele doveditoare pentru indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul standard. 
(3) Consiliul de mediere verifica dosarul si emite o hotarare privind aprobarea sau respingerea cererii, in termen de maximum 45 de zile de la inregistrarea acesteia. 
(4) Consiliul de mediere elibereaza hotararea in original, in termen de maximum 15 zile de la adoptare. 
(5) Formatorii si formatorii principali vor fi inscrisi in Tabloul formatorilor. 
(6) Examinatorii si evaluatorii vor fi inscrisi in Tabloul examinatorilor si evaluatorilor. 
(7) Tablourile se intocmesc de catre Consiliul de mediere si se actualizeaza ori de cate ori apar modificari, dar nu mai mult decat lunar. 
(8) In vederea reinregistrarii pe aceeasi pozitie formatorul trebuie sa faca dovada medierii a minimum 10 cazuri anual, dupa autorizarea ca mediator.

 

ART. 46

 

Inregistrarea ca examinator sau ca expert evaluator a formatorului inregistrat la categoria «formator principal» se face prin hotarare a Consiliului de mediere, pe baza documentelor care dovedesc indeplinirea cumulativa a urmatoarelor cerinte suplimentare: 
a) are minimum 240 de ore de formare in domeniul medierii, in calitate de formator principal; 
b) a format minimum 60 de persoane in domeniul medierii, in calitate de formator principal; 
c) are minimum 40 de ore de pregatire in domeniul conflictelor, suplimentar fata de formatorul principal; 
d) a coordonat in calitate de formator principal minimum 3 cursuri de formare a mediatorilor.

 

ART. 47

(1) Īndeplinirea conditiilor prezentate la art. 43, 44 si 46 din prezentul standard va fi probata prin prezentarea de documente doveditoare, īn conformitate cu procedura elaborata de Consiliul de mediere si publicata pe siteul acestuia.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) cetatenii altor state pentru care furnizorul de formare depune documentele prevazute la art. 51 lit. d) din Regulamentul de organizaresi functionare al Consiliului de mediere, din care rezulta pregatirea si experienta practica īn domeniul formarii de mediatori.

 

CAPITOLUL VIII

Dispozitii tranzitorii

ART. 48

 

(1) In vederea autorizarii ca mediator, pana la data la care procedura de avizare si autorizare a furnizorilor de formare devine aplicabila, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2008, se vor putea organiza cursuri de formare a mediatorilor, finalizate cu examen, in conditiile prezentului standard, numai cu aprobarea expresa a Consiliului de mediere, si in cadrul carora formatorii pot fi persoane care indeplinesc conditiile prevazute la art. 43 lit. b)-d). 
(2) La o luna de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Tabloului mediatorilor, formatorii trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 43 lit. a)-d).

 

ART. 49

(1) Persoanele care au absolvit minimum 80 de ore de cursuri de formare anterior sau care, la intrarea īn vigoare a Legii, urmau cursuri de formare a mediatorilor īn cadrul unor programe aflate īn derulare pot solicita eliberarea unui certificat de recunoastere a competentelor dobāndite ca mediator, īn maximum 12 luni de la adoptarea de catre Consiliul de mediere a hotarārii prin care se constata īncadrarea īn dispozitiile art. 72 alin. (2) din Lege.

(2) Se considera curs de formare orice curs derulat īn tara sau īn strainatate, care acopera modular sau integral cerintele de continut pentru programele de formare a mediatorilor, conform art. 37 din prezentul standard.

(3) Se considera program aflat īn derulare orice program de formare care īndeplineste conditiile cuprinse la art. 20 alin. (1) si (6) si care se afla īn una dintre urmatoarele situatii:

a) programul de formare a fost derulat īn cadrul unui proiect depus spre finantare sau deja aprobat la data publicarii Legii, iar structura, durata si metodele de desfasurare a cursurilor de formare erau deja cunoscute;

b) programul de formare a fost derulat īn cadrul unor programe care la data publicarii Legii erau deja autorizate sau acreditate, conform legislatiei īn vigoare īn domeniul formarii adultilor sau al īnvatamāntului postuniversitar.

(4) Certificatul mentionat la alin. (1) īnlocuieste certificatul de absolvire prevazut la art. 4 alin. (2) si la art. 5 din prezentul standard.

ART. 50

(1) Persoanele care nu īndeplinesc conditiile prevazute la art. 49 alin. (1) din prezentul standard referitor la numarul de ore, dar care au urmat un program de formare de minimum 40 de ore īn mediere anterior aparitiei Legii, vor fi autorizate ca mediator īn conditiile prevazute la art. 7 lit. a) - e) si la art. 72 alin. (2) din Lege, cu obligatia prezentarii documentelor care atesta programa de formare parcursa si de a sustine īn termen de maximum 12 luni de la obtinerea autorizatiei de mediator un examen pentru verificarea competentelor dobāndite prin practica.

(2) Persoanele declarate promovate la examenul prevazut la alin. (1) pot solicita īn maximum 12 luni de la promovarea examenului eliberarea de catre Consiliul de mediere a unui certificat de recunoastere a competentelor dobāndite ca mediator.

ART. 51

(1) Furnizorii de formare, care deruleaza programe de formare a mediatorilor īn conditiile art. 48 din prezentul standard, vor organiza examen de absolvire īn conformitate cu hotarārile adoptate de Consiliul de mediere si cu dispozitiile prezentului standard.

(2) Institutiile de īnvatamānt superior acreditate, care au desfasurat programe postuniversitare de nivel master īn domeniul medierii care nu au fost avizate anterior de catre Consiliul de mediere si pentru care nu pot face dovada ca se īncadreaza īn conditiile prevazute de art. 49 alin. (3), pāna la finalizarea procedurilor de avizare pot organiza examen de absolvire īn colaborare cu Consiliul de mediere si cu respectarea prevederilor prezentului standard.

ART. 52

(1) Examenul de absolvire organizat īn conditiile art. 51 se finalizeaza cu Certificat de absolvire emis de catre Consiliul de mediere si are regimul actelor de studii.

(2) Certificatul de absolvire se tipareste de catre Consiliul de mediere si este īnsotit de un "Supliment descriptiv al certificatului" īn care se precizeaza competentele profesionale dobāndite si numarul de ore de pregatire īn conformitate cu cerintele de continut ale programelor de formare.

(3) Certificatele de absolvire tiparite de Consiliul de mediere se pun la dispozitia furnizorilor de formare si ale institutiilor de īnvatamānt superior acreditate, contra cost.

(4) Certificatele de absolvire dobāndite īn conditiile art. 51 din prezentul standard asigura īndeplinirea conditiilor prevazute la art. 7 lit. (f) din Lege si dau dreptul de a dobāndi calitatea de mediator si accesul īn profesie.

ART. 53

(1) Consiliul de mediere va elabora procedura de avizare a programelor de formare a mediatorilor pe care o va publica pe site-ul propriu.

(2) Procedura de avizare a programelor de formare a mediatorilor īncepe de la data publicarii īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, a prezentului standard.

---------------